{{locationDetails}}
{{locationDetails}}
{{locationDetails}}
{{locationDetails}}
{{locationDetails}}
{{locationDetails}}
{{locationDetails}}
{{locationDetails}}
{{locationDetails}}
{{locationDetails}}
{{locationDetails}}
{{locationDetails}}
{{locationDetails}}
{{locationDetails}}
{{locationDetails}}
{{locationDetails}}
{{locationDetails}}
{{locationDetails}}
איך בוחרים מוהל לברית? ובכן, אם כבר בוחרים מוהל לברית מילה וזה משהו שההורים החליטו בלב שלם, הרי שיש כל מיני דרכים לבחור מוהל לאירוע שכזה. ראשית כל, מוהל חייב לעבור הכשרה שעובר כל מוהל. זוהי הסמכה הניתנת כדי לבצע את תפקידו באופן מתוקן. ההכשרה וההסמכה הזאת מתרחשת תחת פיקוח הרבנות הראשית לישראל, שלהם בלעדיות בהחלטה האם אדם מתאים להיות מוהל.
מי מפקח במסגרת הזאת? ישנו תהליך הסמכה הכולל מבחן הלכתי להפוך למוהל, מבחן ידע רפואי ומבחן מעשי. בהסמכה זו יכולה לקבוע הוועדה באם לתת לאותו אדם רישיון להיות מוהל. הוועדה כוללת מוהלים מומחים ורופאים. כך שאם עבר את ההכשרה לפי דרישות הוועדה ביכולתו לקבל תעודה, שהוא יכול להציג להורים באם יבקשו. על כן הורים יכולים לבקש תעודה שכזו מהמוהל כחלק מתהליך השיקול והבחירה שלהם. יתרה מכך ניתן לוודא הסמכה גם כדרך בדיקה של מוהל מוסמך באתר הרבנות הראשית
יש כל מיני סוגים של מוהלים. חלקם נחשבים מוהל רופא, חלקם נחשבים רב-מוהל, וחלקם אף מוהלים אחרים. בהיבט האלחוש, הרי שרב-מוהל לא מבצע את המילה עם אלחוש. אלא אם כן מחשיבים את המסורת של המוהל בטבילת המוצץ במעט יין והרטבת הפין של התינוק בעזרת אותו מוצץ כדי להסיח את דעתו מן הכאב. מנגד, מוהל רופא הוא מוהל רפואי שאכן יכול להשתמש באלחוש (באופן שדומה לזה המתאפשר על ידי רופא שיניים), האלחוש כולל מריחת משחה מאלחשת כמו גם הזרקת חומר הרדמה מקומי. למעשה מוהל רופא נבדל בכך שיש לו הכשרה ואף אולי ייעוד, להשתמש באמצעים ובתקנות כירורגיות. וכשם כן הוא, מוהל רפואי.
מה שמבדיל בין מוהלים בין אם מדובר במוהל רפואי, מוהל מוסמך, רב-מוהל, מוהל רופא וכיוצא בזאת – הוא נוהל ביקורי הבית שלהם. כל מוהל לברית מילה יכול להחליט איזו התנהלות הוא מעדיף אל מול ההורים. באם הוא קובע שהוא יבקר אותם (ואכן מבקר אותם) ביום ו/או כמה ימים לאחר הברית, או שמא הוא מבקש ומזמן אותם לבוא אליו.
באם המוהל רופא מחליט שלא להגיע ו/או להזמין, האם הוא לפחות מתקשר? אם המוהל לא מתקשר – האם אותו מוהל לפחות משאיר הנחיות מדויקות להורים?
אילו הם הבדלים מהותיים שניתן למצוא ברמת השירות עבור מוהל רפואי, או מוהל מוסמך ושלל סוגי מוהל לברית מילה. יתרה מכך, הזמינות של המוהל היא אלמנט חשוב. האם ניתן ליצור עימו קשר בשבתות וחגים? שאלות אלו ועוד, יכולות לעזור במיון ובחירה למוהל הטוב ביותר עבורכם.
דבר מה נוסף שיכול להבדיל בין מוהלים שונים, הוא גם אופי הטקס. לא נרחיב על זה במילים כיוון שאנחנו לא באמת יודעים במה מדובר, מלבד להגיד שאפשר לשאול כל מוהל בפני עצמו – מה הסגנון שלו. האם הטקס של המוהל יהיה ארוך, קצר, ענייני וכיוצא בזה. האם יש דברים “מיוחדים”? אולי פיוטים, דברי חכמה של אותו מוהל?
כמובן שמוהל רופא משנה את האופי של הברית במהותו.
באופן כללי, אם הוא מוהל מוסמך לברית, אפשר שהוא כבר עבד עם אנשים אחרים. אפשר לבקש לדבר איתם ולשאול מה הם אומרים. איך הייתה החוויה, הזמינות, ביקורי הבית, המעקב אחר בריאות התינוק, וכיוצא בזאת. אפשר לשאול כיצד ביצע המוהל את הטקס, מה היה אופי האירוע, מה הייתה מידת ההקשבה והרגישות של המוהל להעדפות ההורים, כמה איכותנית, מלאה ומעמיקה כמו גם מדויקת ויעילה הייתה ההדרכה של המוהל לטיפול בתינוק ומה הייתה מידת הזמינות לאחר הטקס של המוהל? אפשר לשאול אנשים שבאמת נראה שהם צלולים ובהירים לגבי החוויה שלהם ומשתפים בכנות ובפתיחות, לגבי רופא מוהל או מוהל מוסמך.
כך שאם נרצה לסכם זאת, מוהל מומחה, הוא מוהל שקיבל הסמכה והכשרה מהרבנות הראשית לישראל. סביר שמדובר במוהל המתכתב עם הערכים והלכי הרוח הדתיים או לפחות ההלכתיים, שהוא כביכול שומר מצוות ושקיבל אישור מן הוועדה לפיקוח על מוהלים. אפשר שמוהל רפואי מומחה זה קיבל הכשרה בפן הכירורגי-מעשי כמו גם בפן ההלכתי.
על מוהל רופא
מוהל רפואי הוא למעשה רופא, שהוא מוהל שעוסק ברפואה. הוא עוסק בכירורגיה, והוא לא בהחלט מבין בהלכות הדתיות. אותו מוהל הוא לא רב. הוא יכול להיות אדם עמוק, רוחני, מעמיק ואף דתי. ועם זאת, המוקד של המוהל הרפואי הוא היכולת הכירורגית לבצע חיתוך כמו גם הרדמה בברית המילה. חשוב מאוד לבחור את המוהל הנכון, האם כדאי לקחת מוהל רפואי או מוהל מוסמך, זוהי ההחלטה שלכם.