הכשרה והסמכה
כולנו יודעים מה תפקידו של מוהל, לאור חשיבות תפקידו נרצה לוודא שהוא עבר הכשרה והסמכה. כן, גם מוהלים דתיים שלא עברו הכשרה רפואית, כלומר – שאינם רופאים, מתבקשים לעבור הכשרה והסמכה. מי מפקח עליה? הרבנות הראשית לישראל. היא זו שגם מעניקה תעודה שהמוהל יכול להציג כאות לכך שהוא למעשה עבר הכשרה שכזו. ניתן לבקש אותה כדי לראות אם היא אכן בידו.
תהליך ההסמכה של המוהלים הרפואיים יכול לכלול מבחן הלכתי, מבחן ידע רפואי ומבחן מעשי. באופן עקרוני, ישנה וועדה של מוהלים מומחים ורופאים שהם דנים ביניהם או מחליטים בדרך כלשהי בנוגע להענקת הרישיון. באתר הרבנות הראשית ישנה רשימת מוהלים מוסמכים.
כך שאפשר לקחת בחשבון את היתכנותה של תעודה או לאו. ניתן לשאול לגבי זה ואז להכניס את זה למערך השיקולים באשר לבחירת מוהל לתפקיד, אם בכלל.
מה לגבי אלחוש?
רב-מוהל יכול לבצע ברית מילה ללא אלחוש. עדיין ניתן לתת מעט אלחוש על ידי טבילת מוצץ התינוק בכמות מעטה של יין ולטבול בפין שלו. יש שיגידו שזה מסיח את הדעת מהכאב. ישנו סוג נוסף של מוהלים, שנקרא מוהל רופא. מוהל שכזה הוא פשוט רופא, שיכול לבצע את הפרוצדורה באופן שהוא כירורגי. במקרה שכזה אפשר שתהיה הרדמה, כלומר אלחוש. כך שהתינוק כביכול לא ירגיש כאב באופן מודע.
אם כי אנחנו לא יודעים מה מצבו באופן בלתי מודע, האם התאים בגופו רשמו תחושה של כאב גם מתחת לסף המודעות והאם ישנו זיכרון רגשי ופיזי. האלחוש המדובר יכול להתרחש בידי פרוצדורה הכוללת מריחה של משחה מאלחשת, המקדימה הזרקה של חומר הרדמה מקומי בכמות מועטה. זוהי הרדמה שדומה להרדמה שאפשר לקבל אצל רופא שיניים.
משום כל אלו, רצוי לשקול איזה סוג של מוהל רוצים ואיך זה ישפיע על החוויה של התינוק, בין אם ברמת הפרוצדורה, האלחוש, וכיוצא בזה.
ביקורי בית לאחר אירוע ברית
שיקול נוסף הוא ביקורי הבית. שכן ישנם מוהלים שבאים לבקר בבית כדי לראות כיצד החתך מחלים, ולבדוק שהכל בסדר מבחינת ההחלמה. ביקור הבית יכול להתקיים יום לאחר מכן על ידי מוהל רופא או מוהל רגיל, או כמה ימים אחרי אירוע ברית. אפשר לבדוק לפני סגירה עם המוהל, באם הוא יבוא בעצמו או יבקש שיבואו אליו, ובאם יש לו כוונה להיפגש בשנית לאחר הברית, ואולי גם פעמים נוספות. באם הוא לא מנחה על ביקורים או מביע כוונה לכך, אולי הוא כן מנחה לעקוב אחר ההחלמה וליצור קשר אם יש שאלה בנוגע לתהליך. כך או כך אלו הם נתונים ואפשרויות שאפשר ורצוי לשקול.
אפשר לקבל מהמוהל הנחיות בכל מקרה למעקב וגם לקבל את הזמינות שלו. מעבר לזה, אפשר לבקש פשוט המלצות ולראות מה אחרים מספרים על החוויה שלהם ולקחת גם את זה בחשבון.
נגישות
בנוסף, ואולי החשוב מכל, האם הוא יכול להגיע לאירוע הברית. שכן ישנם מקומות לברית שונים שאפשר לבחור ולכן מומלץ לבדוק איתו אם זה נוח לו ואם ביכולתו להגיע בנעימות ובקלות מספקת.